Airdrops

Op deze website vind je een complete startersgids om veilig en snel aan de slag te kunnen met airdrops. Hieronder vindt je de inhoudsopgave en links naar de complete startersgids.

Wat zijn Airdrops?

Een airdrop is een verspreiding van een cryptocoin, in feite worden er dus gratis cryptocoins weggegeven. Vaak wordt er in ruil daarvoor van je gevraagd om een aantal taken te vervullen, zoals het inzetten van je netwerk (je social media en je cryptovrienden) om anderen te vertellen over de airdrop en de token. In ruil voor promotie, ontvang je dus een aantal coins.

Voordat een project, een token, kan starten moet er eerst geld ingezameld worden om het project te kunnen financieren (een soort crowdfunding). Dit staat in crypto beter bekend als ICO. Er vinden dan een pre-sale en een crowdsale plaats waarin iedereen al een aantal tokens kan kopen. Juist in dit proces is het voor projecten belangrijk om veel mensen aan zich te binden en promotie te maken voor de token. Vandaar dat er vaak airdrops plaats vinden.

Het lijkt misschien gek dat bedrijven tokens weggeven, maar wanneer je deelneemt aan een airdrop krijg je (onbewust) veel informatie over de token. Je leert de token kennen, volgt het nieuws en wanneer je de token ontvangt groeit je vertrouwen in het bedrijf en voel je je meer betrokken. Voor bedrijven is er dus wel degelijk winst te behalen aan de airdrops. Het is in feite een groeistrategie om de community te vergroten en te versterken in de hoop meer investeerders te krijgen.

Airdrops zijn er in verschillende vormen, soms moet je je alleen registeren, een aantal berichten liken en delen of een aantal vragen beantwoorden over de token. Er zijn ook HODL-airdrops. Als je een aantal tokens bezit krijg je daarvoor een andere token.

Hoe kan ik cryptocurrency verdienen met Airdrops?

Airdrops bieden je de mogelijkheid om gratis crypto’s te verdienen. Natuurlijk moet je altijd voorzichtig zijn voor scams (zie daarvoor de volgende stap). Er kleeft een vrij negatief imago aan airdrops, omdat mensen vaak wantrouwend zijn vanwege scams of onwetendheid. 

Er zijn echter veel tokens die nu een mooi bedrag waard zijn die zijn gestart met een airdrop zoals OMG, TRON, Stellar, Litecoin etc. Het aantal tokens (of bedragen) dat wordt weggegeven per airdrop is echter enorm verschillend. Het kan gaan om 1 dollar of om 500 dollar. Probeer dus ook selectief te zijn in de airdrops. En het blijft crypto, dus bepaal je strategie HODL-en of traden.

Om te beginnen met airdrops is het belangrijk dat je je eerst inleest in waar je op moet letten bij airdrops. Vervolgens zul je een Ethereum wallet en diverse social media kanalen moeten aanmaken. Al deze stappen zullen verder uitgelegd worden op deze website.

Scam alerts – Waar op letten met airdrops?

Helaas zijn niet alle airdrops officieel, en zitten er ook scams bij bedoeld om bijvoorbeeld persoonlijke gegevens te verzamelen of toegang te krijgen tot je cryptowallet. Lees daarom de tips hieronder goed door om te voorkomen dat je deelneemt aan een scam in plaats van een officiële airdrop.

1. Geef nooit iemand je ‘Private Key’ of toegang tot je wallet via een tool
De private key geeft toegang tot je wallet, waarin al je crypto’s staan. Niemand hoeft toegang tot je wallet te hebben om tokens te storten. Je private key kun je het beste vergelijken met je wachtwoord of pincode van je bankrekening nummer. Geef dus nooit iemand of een bedrijf je private key. Er zijn ook voorbeelden bekend van neppe websites/tool die toegang vragen tot je Ethereum wallet. Ook dit is nooit de bedoeling. Dus NOOIT DOEN. Log alleen in, in je wallet op de officiële website van de walletprovider.

2. Betaal geen crypto of FIAT voor een airdrop
Er zijn zowel voorbeelden van scams als officiële airdrops waarbij er gevraagd wordt om een klein beetje Ethereum over te maken naar een adres in ruil voor tokens. Het risico dat het een scam is, is echter groter. Daarom mijn advies: niet doen. Dan maak je zeker geen verlies. Andere ICO’s vragen ook géén vergoeding voor de fee.

3. Kijk of de bron officieel is
De cryptowereld is helaas niet altijd even betrouwbaar dus check altijd de bron. Als je een airdrop gevonden hebt, bekijk dan even of de informatie ook op de officiële website van de token te vinden is of het officiële twitteraccount. Bij twijfel, vraag het even aan de officiële support van een project, of google de airdrop met daarachter SCAM. Op Reddit worden namelijk vaak ‘neppe’ airdrops snel ontmaskert.

4. Wees voorzichtig met KYC (Know Your Customer)
Sommige airdrops hanteren een KYC-proces, dat ook nodig is om een munt te kopen of ruilen op exchanges. KYC staat voor Know Your Customer. Je zult dan je officiële gegevens moeten achterlaten en een kopie van je identiteitsbewijs toevoegen. Mijn advies is: doe dit alleen als de airdrop de moeite waard is en je géén wantrouwen hebt t.o.v. de informatie/coin. Zelf doe ik dit NOOIT, de kans op identiteitsfraude is groot. Voor een paar dollar zou ik dus zeker geen KYC insturen. Als je toch besluit een kopie van je ID in te leveren, bekijk dan de tips van de rijksoverheid om identiteitsfraude te voorkomen. (Rijksoverheid, tips voor kopie ID) Mocht je besluiten je KYC toch aan te leveren, bekijk dan ook de data privacy wetten van het land. Het kan namelijk zijn dat je ID dan gebruikt kan woorden door anderen.

5. Hoe professioneel oogt het bedrijf van de airdrop?
Bekijk of de social media, website, de whitepaper en informatie een professionele indruk maken. Ziet de website er degelijk uit, met een werkend systeem of is het gewoon een afbeelding. Hoeveel informatie is er over de coin te vinden. Typ de naam van de coin eens in op google en kijk wat je vind. Je zult naar mate je meer airdrops ziet gemakkelijker het onderscheid kunnen maken in betrouwbaarheid.

6. Gebruik voor airdrop registers een ander wachtwoord dan voor je wallet/exchanges of persoonlijke kanalen.
Het voornamelijkste doel van SCAM Airdrops is zoveel mogelijk informatie verzamelen, en social media kanalen creëren met veel volgers. Dit betekent dat je dus absoluut niet hetzelfde wachtwoord moet gebruiken bij het registeren van een airdrop. Gebruik dus een ander wachtwoord dan die je gebruikt voor je wallets en andere persoonlijke toegangsaccounts.

7. Download geen bestanden, en zorg dat je computer een antivirus scanner heeft.
Moet je iets downloaden voor een airdrop? Dan is mijn advies, laat deze airdrop gaan. De kans dat het een vorm van malware is, is erg groot. Zorg ook altijd dat je computer goed beveiligd is met antivirus software, beveilig je wallets en exchange accounts met 2FA. Laatste tip, zet op Telegram automatische downloads van bestanden uit. Ook hier zijn inmiddels al wat virussen verspreidt.

Scams worden vooral ingezet voor meer volgers of informatie
Als je je aan deze regels houdt, wil dat nog niet zeggen dat je er zeker van kunt zijn dat een airdrop geen scam is. Er zijn twee doelen waarvoor scam airdrops ingezet worden. Het snel laten groeien van een community, waarna vaak de naam veranderd wordt van de community of het inwinnen van (persoonlijke) informatie. Dus wees voorzichtig met wat je deelt. Als je daarmee rekening houdt, en bovenstaande tips volgt zullen de gevolgen van een scam airdrop beperkt blijven.

Hoe maak je een Ethereum Wallet aan?

De meeste tokens worden gelanceerd via het Ethereum netwerk, vandaar dat je voor de meeste airdrops een Ethereum wallet moet hebben. Echter zijn er ook airdrops die via het netwerk werken van Stellar of bijvoorbeeld NEO. Zie daarvoor het vervolg van de handleiding.

Er zijn verschillende Ethereum wallets verkrijgbaar. Zowel hardware wallets als software wallets. Hardware wallets bewaren offline de sleutels van je cryptocurrencies. Een hardware wallet als Ledger of Trezor is de meest veilige optie om je crytocurrencies te bewaren.

Mocht je niet in het bezit zijn van een hardware wallet dan kun je tegenwoordig gemakkelijk een online een wallet aanmaken. De meest gebruikte online wallet is My Ether Wallet (MEW) die alle tokens support op het Ethereum netwerk (oftewel ERC20 Tokens). Om je airdrop tokens te krijgen, zul je een wallet moeten aanmaken. Let op: Een Ethereum-Adress van een exchange werkt namelijk niet voor airdrops. Zorg dat je dus een ETH-wallet aanmaakt. Hieronder zal ik uitleggen hoe je een wallet kunt aanmaken via My-Ether-Wallet.

Stap 1: Ga naar de officiële website van myetherwallet, controleer of je het juiste adres hebt ingevuld. (https://www.myetherwallet.com/)

Stap 2: Kies een moeilijk en sterk wachtwoord (dat je niet gebruikt voor je social media of exchanges) en vul deze in het veld in onder “Enter a password” en klik vervolgens op de button “Create new Wallet