Alle trading functies van een exchange simpel uitgelegd.

Als je voor het eerst inlogt op een exchange, een platform om je cryptocurrencies te traden schrik je misschien van het overzicht aan functies. Hoewel je niet persé direct alle functies hoeft te gebruiken, is het toch handig om te weten welke mogelijkheden er zijn en waar je bepaalde functies kunt vinden. Vandaar deze handleiding, waarin de functies van Binance kort en simpel toegelicht zullen worden. 

Binance is één van de meest populaire exchanges, vandaar dat in deze handleiding Binance als uitgangspunt is gekozen. Heb je nog géén account? Dan kun je die hier aanmaken. Voor het schrijven van deze handleiding is de Binance dekstop versie gebruikt, die je hier kunt downloaden die iets meer functies heeft als Binance via de website. Elke exchange heeft vergelijkbare functies als Binance, dus ook als je een ander exchange gebruikt kan deze handleiding je op weg helpen om je eerste trade te maken op een exchange.

Submenu 1: Overzicht Trading Pairs

Linksboven vindt je het submenu om een tradingpair te kiezen en de tradingpairs te sorteren. De eerste stap in het maken van een trade, is het kiezen van een tradingpair. Coins trade je altijd in paren, omdat je de ene coin ruilt voor de anderen.

Voor je een coin een kunt traden, moet je er eerst één selecteren. Je zult hierbij twee keuzes moeten maken, welke coin wil je aankopen? En met welke coin wil je daarvoor ‘betalen’? Op Binance heb je een aantal mogelijkheden namelijk Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT), Binancetoken (BNB) en Ripple (XRP). Deze vind je terug in het overzicht van trading pairs , bovenin het menu. Daarnaast kun je met het sterretje, een aantal favoriete pairs toevoegen om deze sneller te vinden. Vervolgens heb je de mogelijkheid om pairs te sorteren op naam, (de ticker, de afkorting) volume (totale bezit dat wordt aangeboden voor koop/verkoop in het gekozen pair) en change (de verandering van de prijs). Klik op een tradingpair om er één te selecteren en de chart te openen. Alle buttons worden hieronder kort toegelicht.

Submenu 2: Overzicht Chart-scherm

Als je een tradingpair geselecteerd hebt, zal de chart openen. In de chart vindt je het verloop van de koers, over de gekozen tijdsperiode. Met rechts de prijzen. In het tweede submenu vindt je naast de charts een aantal gegevens over de trading pairs zoals de laatste prijs, de prijsverandering, volume en hoogste/laagste prijs in 24 uur. Daarnaast kun je de chart aan passen naar je wensen zoals op tradingview. Je kunt een timerange kiezen, de weergave vorm, verschillende indicatoren en tools kiezen om te tekenen op de charts.

Er zijn diverse strategieën om de chart in te zetten om een beter te kunnen traden. Dit wordt ook wel technische analyse genoemd. Je gebruikt het verloop van de koers uit het verleden, met indicatoren om een inschatting te kunnen maken van het toekomstig verloop. 

Submenu 3: Overzicht Orders

In het derde submenu vindt je een overzicht van alle orders, de ‘bestellingen’ die openstaan. Bovenaan, met de rode cijfers vind je een lijst van alle verkooporders, met de prijs per token, de hoeveelheid tokens en de totale waarde in Bitcoin. Dit zijn openstaande orders. Iemand biedt dus aan om de tokens te willen verkopen, voor deze prijs. In het midden vindt je de huidige marktprijs in Bitcoin en in dollar, en daaronder vindt je een overzicht van alle kooporders. Om een juiste prijs te bepalen kan het handig zijn om beide overzichten te bekijken. Als laatste vindt je onderin de tradehistory, oftewel de laatst gemaakte trades. 

Submenu 4: Overzicht trading geschiedenis

In het vierde submenu vindt je een overzicht van jouw trade en order geschiedenis. Je kunt de keuze maken om alle ‘open orders‘ te laten zien, je ‘trade history’ of je ‘order history’. Met direct daar onder de mogelijkheid om elke order te annuleren, of direct alle orders te annuleren.Ook is er de optie “hidden other pairs” hierdoor krijg je alleen de geschiedenis te zien van het geselecteerde pair. En de ‘refresh’ button om het submenu opnieuw te laden.

Submenu 5: Een koop- verkoop order plaatsen.

Het laatste submenu, is uiteraard het meest belangrijke. In dit menu kun je de prijzen bepalen voor je koop- en verkoop orders. Daarbij heb je een aantal mogelijkheden die van belang zijn als je gaat traden. De mogelijkheden zal ik hieronder toelichten

Een limit koop – of verkoop order plaatsen.
De eerste optie is een limit order plaatsen. Een limit order, is niets anders dan een koop- of verkoop order plaatsen met een door jouw gekozen prijs. Je biedt dus een coin aan voor een door jouw gekozen prijs.

Stel je wil je Ethereum verkopen. Je ziet dat de prijs nu 0.03259152 Bitcoin is. Maar je verwacht dat Ethereum binnenkort zal gaan stijgen. Dan kun je een limit order zetten voor Ethereum op bijvoorbeeld 0.03259152 Bitcoin. Eigenlijk plaats je daarmee een aanbieding in het orderboek. Op het moment dat Ethereum dan daadwerkelijk zal gaan stijgen, dan zal jouw order waarschijnlijk gevuld worden en verkocht worden aan iemand anders. Let wel op: De order blijft open staan, ook als Ethereum plotseling flink gaat dalen. Dan zul je je limit order moeten annuleren, en vervolgens een nieuwe order plaatsen. Een andere optie is om een Stop-Limit (StopLoss) erbij in te stellen.

In het submenu zie je bovenaan de balans van je tokens. Vervolgens zie je type order, in de afbeelding “Sell GVT“. Mocht je willen kopen dan klik je op de twee pijltjes rechts. Bij price, vul je jouw gekozen prijs in BTC in. En vervolgens kun je het aantal tokens kiezen dat je wil verkopen, of kiezen voor een percentage zoals 25/50/75 of 100% van je tokens. Als je de order gecontroleerd hebt kun je op de “sell” of “buy” knop drukken. Je order wordt geplaatst, en vervolgens is het wachten tot die verkocht is!

Een marketorder plaatsen
De tweede optie is om een Marketorder te plaatsen. Dit is vooral handig als je tevreden bent met de huidige prijs. Je verkoopt dan namelijk je tokens voor de huidige marktprijs. Als je dus snel je tokens wil traden, is dit een ideale optie. De functies zijn hetzelfde als die van een limit order. Echter hoef je hier dus géén prijs te kiezen. Binance pakt dan automatische de huidige marktprijs als jouw koop of verkoopprijs.

Een Stop-Limit plaatsen
Als laatste kun je een Stop-Limit order plaatsen, ook wel bekend onder de naam StopLoss. Een stoploss bestaat uit twee onderdelen een limitorder en een Stopprijs. De stopprijs is de prijs die het verkoop van jouw token triggert. De stopprijs is een prijs die jij kiest, waarop je bereidt bent je ‘verlies’ (of winst) te accepteren en je tokens te verkopen. Op het moment dat de Stopprijs geraakt wordt, zal Binance automatisch een verkooporder plaatsen, de limitorder. Het tweede deel van de Stoploss is dus de limitorder, de daadwerkelijke prijs waarvoor je jouw tokens gaat verkopen. Het is dus slim om je Stopprijs iets hoger in te stellen dan je limitprijs.

Stop: De triggerprijs, een door jouw gekozen prijs die de limitorder triggert.
Limit: De verkoopprijs, de daadwerkelijke prijs waarvoor er een verkooporder geplaatst wordt.

Door een Stop-Limit order beperk je dus je verliezen, en hoef je niet achter je computer of tablet te blijven zitten. We zullen even een voorbeeld geven om het wat duidelijker te maken.

De huidige prijs van Ripple is 0,00008835 BTC. Je hebt het idee dat als Ripple door de support op  0,00008935 BTC breekt, hij nog verder zal dalen. En je wil Ripple dus onder die koers (z.s.m) verkopen. Dan stel je het volgende in.

-Type: Stop-Limit SELL order
-Stop: 0,00008935 BTC.
-Limit: 0,00008900 BTC. (Iets lager dan Stopprijs)

Vervolgens kunnen er 2 scenario’s plaats vinden. Oftewel Ripple daalt tot jouw Stoppriijs van  0,00008935 en vervolgens plaatst Binance jouw limitorder van 0,00008900 BTC en zul je je tokens verkopen als ook jouw limitorder gehit wordt. Als Ripple echter gaat stijgen en jouw stopprijs niet geraakt, zal er géén verkoop order geplaatst worden en blijft de order staan tot dat je deze annuleert of de stopprijs alsnog geraakt wordt
In de praktijk blijkt vaakt dat Binance de tokens verkoopt vanaf je stopprijs tot maximaal de limitprijs. De limitprijs kan dus ook gezien worden als je maximale verlies.

Een Stop-Limit order kan je dus helpen om een groter verlies te voorkomen. Maar is andersom ook in te zetten, om een kooporder te plaatsen. De stopprijs is dan het moment waarop jouw kooporder geplaatst wordt. In dit geval ligt de limitorder dan net iets hoger als de stopprijs.

Kort samengevat. Op Binance en andere exchanges heb je verschillende functies die handig zijn om een goede prijs te bepalen en je verlies te beperken. Als je een coin wil gaan kopen, kies je eerst een pair. Dus bijvoorbeeld BTC-XRP.

  1. Kies en selecteer een trading pair: Typ bij trading pairs XRP in, en selecteer BTC-XRP.
  2. Bepaal je koop of verkoopprijs: Bekijk de chart, en de openstaande koop- en verkooporders om een prijs te bepalen.
  3. Kies het soort order dat je wil plaatsen: Maak een keuze om een Buy-Limit order in te stellen of een Buy-Market order in te stellen.
  4. De order plaatsen: Vul de gegevens in: prijs (in BTC) en het aantal tokens en klik vervolgens op “Buy”
  5. Afwachten: De order zal geplaatst worden, vervolgens zul je bij een limitorder moeten wachten tot de marktprijs jouw order hit. Bij een marketorder zal de trade direct plaats vinden.